Repertuar buluşması

İstanbul Modern, “Çok Sesli: Türkiye’de Görsel Sanatlar ve Müzik” sergisi kapsamında özel etkinlikler gerçekleştiriyor. İlk etkinlikte farklı dönemler üzerine uzman üç müzik düşünürü ve araştırmacısı Evin İlyasoğlu, Alper Maral ve Ersu Pekin, 4 Eylül Perşembe saat 18.30’da İstanbul Modern Sinema’da bir araya gelecek. Osmanlı’da Batılılaşma döneminin ilk evrelerinden 1980’li yılların sonralarına dek müzik alanındaki her dönemin değişim ve dönüşüm sürecini örneklerle açıklayacaklar. Tugay Başar, Şenol Küçükyıldırım ve Alper Maral da 11 Eylül Perşembe saat 18.30’da “Çok Sesli” sergisinde yer alan çalışmalardaki çeşitli enstrümanları, tarihteki işlevsel rollerini açıklamalarıyla seslendirecekler. “Çok Sesli” sergisi kapsamında Türkiye’de üç yüz yıla yayılan bir dönemde görsel
Eylül '14

İstanbul Modern, “Çok Sesli: Türkiye’de Görsel Sanatlar ve Müzik” sergisi kapsamında özel etkinlikler gerçekleştiriyor. İlk etkinlikte farklı dönemler üzerine uzman üç müzik düşünürü ve araştırmacısı Evin İlyasoğlu, Alper Maral ve Ersu Pekin, 4 Eylül Perşembe saat 18.30’da İstanbul Modern Sinema’da bir araya gelecek. Osmanlı’da Batılılaşma döneminin ilk evrelerinden 1980’li yılların sonralarına dek müzik alanındaki her dönemin değişim ve dönüşüm sürecini örneklerle açıklayacaklar. Tugay Başar, Şenol Küçükyıldırım ve Alper Maral da 11 Eylül Perşembe saat 18.30’da “Çok Sesli” sergisinde yer alan çalışmalardaki çeşitli enstrümanları, tarihteki işlevsel rollerini açıklamalarıyla seslendirecekler.

“Çok Sesli” sergisi kapsamında Türkiye’de üç yüz yıla yayılan bir dönemde görsel sanatlarda ve müzik alanında üretimde bulunan sanatçıların birikimini aktaran Repertuar adlı araştırma çalışması, başta Alper Maral olmak üzere pek çok müzik uzmanının danışmanlığı ve katkısıyla ortaya kondu. Serginin girişindeki bölüm, Osmanlı’da Batılılaşma döneminin ilk evrelerinden Cumhuriyet sonrası gelişen; 1950’li yıllardaki soyut sanat arayışları içindeki müzikal tonlardan 1980’li yıllarda popülerleşen içeriklere uzanan, kopuş ve süreklilikler göstererek günümüz sanat üretimlerine yansıyan süreçleri görünür kılan bir araştırmanın ürünü. Dolayısıyla, sergideki güncel sanat yapıtlarının dayandığı tarihsel arka planı da vurguluyor.

4 Eylül Perşembe saat 18.30’da, her dönemin kendi içindeki değişim ve dönüşüm sürecini müzik alanındaki örneklerle açıklayan Repertuar Buluşması’nda, Ersu Pekin müzik ve görsel sanatların Osmanlı’nın son dönemiyle Cumhuriyet’in ilk dönemindeki sosyo-kültürel düzende edindiği yerden söz edecek. Evin İlyasoğlu, Türkiye’deki çağdaş müziğin zaman dizinsel sürecini her dönemin öncülerinden örneklerle sunacak. Alper Maral ise, 1980’lerin sosyo-politik dinamiklerini müzik alanındaki etkilerini incelerken, elektronik müzik alanında yapılan çalışmalara ve genişleyen avangard yaklaşımlara dikkat çekecek.

“Çok Sesli:Türkiye’de Görsel Sanatlar ve Müzik” sergisindeki sanatçılar çalışmalarında çeşitli müzik enstrümanlarından esinleniyor ya da enstrümanların çıkardığı seslere yer veriyor. Serginin girişinde yer alan Repertuar adlı araştırma çalışmasıysa, ilk kadın bestekarlardan Leyla (Saz) Hanım’ın 1870’li yıllara ait armonyumuna ev sahipliği yapıyor. Sergiye paralel gerçekleştirilen ikinci Repertuar Buluşması’nda çeşitli enstrümanlar, tarihteki işlevsel rollerinin açıklamalarıyla seslendirilecek.

11 Eylül Perşembe saat 18.30’da süreli sergi salonunda düzenlenecek Çok Sesli etkinliğinde Alper Maral, armonyumda Leyla Hanım’ın repertuarından parçalara yer verirken, elektronik müziğin Türkiye’deki öncülerinden Bülent Arel’in org için bestelenmiş bir yapıtının Türkiye prömiyerini de gerçekleştirecek caz müzisyeni ve perküsyon eğitmeni Şenol Küçükyıldırım sergi mekanına yerleştirilen zillerle bir doku oluştururken öte yandan sergideki çalışmalardan çıkan sesleri de derleyecek. Beden müziği sanatçısı ve beden perküsyoncusu Tugay Başar ise, elleri, ayakları ve tüm orta bedeni bir perküsyon yüzeyi olarak kabul ederek, katılımcılara çalınanla çalanın aynı kişi olduğu, kişinin kendi kendini çaldığı bir anı yaşatacak.

Etkinlikler ücretsizdir. ✪