[Joseph Kosuth] Uyanma

Kuad Galeri, 1960’lardan bugüne Kavramsal Sanatın en önemli temsilcisi olan Joseph Kosuth’un sergisini duyurdu
Kasım '12

 

Kuad Galeri, 1960’lardan bugüne Kavramsal Sanatın en önemli temsilcisi olan Joseph Kosuth’un sergisini duyurdu.

Kuad Galeri’de 22 Kasım’da açılacak ve 2013 Şubat sonuna kadar sürecek olan Joseph Kosuth’un UYANMA başlıklı sergisi James Joyce’unFinnegans Wake kitabı üstüne kapsamlı bir yerleştirmeden oluşmaktadır.

Bu yerleştirme, Kosuth’un dört yıl önce tasarladığı ve o günden bu yana üstünde çalıştığı James Joyce’un en zor ve karmaşık kitabı Finnegans Wake‘e odaklanan işinin ilk sunumudur. Kitaptan seçtiği sözcüklerin galeri mekânına konumlandırılması, sözcüklerin Finnegans Wake’in sayfalarındaki yerleri ve birbirleriyle olan ilişkilerinde temellenmektedir. Finnegans Wake henüz Türkçeye çevrilmemiştir; ancak Kosuth yerel dile olan saygısı dolayısıyla gri zemin üstüne beyaz neon sözcüklerle gerçekleştirdiği bu yerleştirmeyi İngilizce ve Türkçe olarak hazırlamıştır.*

Kosuth’un sanatı 1960’ların ortasında, yeni dilsel ve ideolojik kuramlar Modernizmin temel ilkelerine saldırdığında ve Modern felsefe yapı-söküme uğradığında ilk etkisini yaratmıştır. Kosuth’un işi sanatın doğasını ve anlamın sanat içindeki üretim sürecini ve rolünü keşfetmektir. Sigmund Freud’ün analizlerine, Ludwig Wittgenstein’ın dil felsefesine ve Walter Benjamin, Jorge Luis Borges ve Friedrich Nietzsche’nin kuramlarına zengin sentezlerle gönderme yaparak çalışmıştır.

Kosuth sanat tarihçileri ve eleştirmenleri tarafından bir sanatçı ve bir kuramcı olarak nitelendirilir. 1969’da “Felsefeden Sonra Sanat” makalesini yazmış ve sanatın geleneksel ve klasik biçimi ve içeriğiyle ve bunlara ilişkin söylemiyle sona erdiğini ileri sürmüştür. Buna göre, yeni sanat, sanat olarak statü ve kültürel açıdan önem kazanmak üzere anlamın köktenci bir araştırmasıdır. O dönemde söyledikleri bugün hala geçerlidir: “Bugün sanatçı olmak sanatın doğasını sorgulamaktır. İnsan resmin doğasını sorguladığında, sanatın doğasını sorgulamış olmaz… Bu nedenle sanat sözcüğü genel, resim sözcüğü de özeldir. Resim bir tür sanattır. Resim yaparsanız sanatın doğasını sorgulamış olmaz, kabul etmiş olursunuz.

Kosuth, başlangıçta fotoğraf ve metin kullanarak, daha sonra dünyanın büyük müzeleri ve kurumlarında ve çok sayıda kamusal alanda neon metinlerle büyük yerleştirmeler yaparak yeni bir estetik, biçim ve sanat yapma eylemine çığır açmıştır. Kosuth’un İstanbul’daki ilk sergisi Borusan Sanat Galerisi’nde (15 Eylül – 28 Ekim 1999) Konuklar ve Yabancılar: Rossini Türkiye’de başlığıyla, Türkiye için özel bir yerleştirmeyle gerçekleşmiştir. Bu sergide sanatçının ilk işlerinden birisi olan Bir ve Üç Sandalye (1965, MoMa Koleksiyonu) başlıklı bir sandalyenin kendisi, onun bir fotoğrafı ve sandalye sözcüğünün sözlük tanımından oluşan işine benzer bir işi de sergilenmiştir. Bu iş galerinin asma katındaki kapı, kapının fotoğrafı ve kapının sözlük tanımından oluşuyordu. Kosuth’un bu sergisinin bir kataloğu da yayımlanmıştır.

Onüç yıl sonra tekrar İstanbul’a gelerek Kuad Galeri için bir iş oluşturması, bugün küresel pazarların güdüleyici etkisi altına girdiği ileri sürülen sanatın işlevi, doğası ve statüsü üstüne yeniden düşünme ve sorgulama alanı açacaktır. Kuşkusuz Kosuth gibi bir sanatçının varlığı ve yapıtı günümüzün küresel kenti İstanbul’un çağdaş sanatı çekici bulan izleyicisinin kavrayış ve algısına büyüleyici bir etki yapacaktır. En önemlisi de, günümüzde sanat üretirken disiplinlerarası kavramsal, kuramsal ve entelektüel içerik, biçim ve estetik arayışına giren genç kuşağın bilgi ve algı süreçlerine büyük katkıda bulunacaktır.

Kosuth’un 19 bölümden oluşan bu neon–metin yerleştirmesi bir bütün olarak veya 19 ayrı iş olarak satışa sunulmaktadır.

Kosuth İstanbul’da 10 gün kalacak, yerleştirmesini yapacak ve AICA Türkiye işbirliğiyle düzenlenen bir söyleşi 22 Kasım’da Contemporary İstanbul Fuarı’nda 14.15-15.15 arasında gerçekleşecektir.

Joseph Kosuth, 1945 yılında Toledo, Ohio’da doğdu. 1955-1962 yılları arasında Toledo Museum School of Design’da, 1963-64 yıllarında Cleveland Institute of Art’ta, 1965-1967 yılları arasında School of Visual Arts’ta öğrenim gördü. 1971-72 yıllarında New School for Social Research, New York’ta antropoloji ve felsefe eğitimi aldı. 1967-1988 yılları arasında School for Visual Arts, New York’ta çeşitli akademik pozisyonlarda çalıştı, 1988-1990 yılları arasında Hochschule für Bildende Künste, ve Staatliche Akademie der Bildende Künste, 1991-1997 yılları arasında Stuttgart’ta Devlet Sanat Akademisi’nde, 2001-2006 yılları arasında Münich Sanat Akademisi’nde profesörlük yaptı. Şimdilerde İtalya’da Venedik’te Istituto Universitario di Architettura’da profesördür ve 2012’de ona Londra Üniversitesi, Goldsmith’de Milliard Kürsüsü Profesörlüğü verilmiştir. Yale University; Cornell University; New York University; Duke University; UCLA; Cal Arts; the Museum of Modern Art; Art Institute of Chicago; Royal Academy, Kopenhag; Ashmoleon Museum; Oxford University; Berlin Kunstakademie; Royal College of Art London; The Hayward Gallery; Londra, The Sigmund Freud Museum, Viyana gibi üniversite ve enstitülerde ziyaretçi profesör ve konuk konuşmacı olarak bulunmuştur.

Kazandığı burs ve ödüller arasında 1968 yılında henüz 23 yaşındayken Marcel Duchamp’ın seçimiyle aldığı Cassandra Foundation Grant bursu vardır. 1993’te Venedik Bienali’nde mansiyon ödülünü aldı ve kendisine Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres nişanı takdim edildi. 1999’da, çalışmaları şerefine, Fransız hükümeti Figeac’ta gerçekleştirdiği yapıt için 3 frank değerinde posta pulu bastırdı. 2001 yılında Bologna Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat bölümünden Laurea Honoris Causa doktorasını aldı. 2003’te Avusturya Cumhuriyeti’nin bilim ve kültür dalındaki başarılarından dolayı Decoration of Honour in Gold ödülüne layık görüldü. Diğer ödülleri arasında Brandeis Award (1990) ve Frederick Weisman Award (1991) bulunmaktadır.

Figeac’taki Rosetta taşını deşifre eden Mısırbilimci Jean François Champollion için 1990’larda hükümet desteğiyle bir anıt tasarladı. Almanya’da Frankfurt’ta kültür tarihçisi Walter Benjamin için neon bir anıt gerçekleştirdi. Tokyo’da Tachikawa şehri için Word of a Spell ismini verdiği,Michiko Ishimure ve James Joyce alıntılarından oluşan 42 metrelik uzun duvar resmini üretti ve kızı Noëma’ya adadı.

2009 yılında Musée du Louvre Paris’te, Louvre’un 12. yüzyıl Ortaçağ duvarları üzerine uzanan 280 metrelik beyaz neondan oluşan yerleştirme çalışması “ni apparence ni illusion”u sergiledi. Şimdilerde Bibliothèque Nationale de France, Paris binası üzerinde kapsamlı bir neon çalışması geliştirmekte ve 9. Şangay Bienali’nde bir yerleştirme sergilemektedir.

Son dönem kişisel sergileri:

2012 

– Freud, Wittgenstein and Musil, Castelli Gallery, New York, 12 Eylül – 27 Ekim

– ‘Texts for Nothing – Enniskillen’ Samuel Beckett, in play, Happy Days – Enniskillen Uluslararası Beckett Festivali, Enniskillen, İrlanda, 9-29 Ağustos

 

2011

– ‘The Mind’s Image of Itself #3’ A Play Of Architecture and The Mind, Sprüth Magers Londra, 10 Eylül – 1 Ekim

– ‘Texts For Nothing (Waiting For –)’ Samuel Beckett, in play, Haus Konstruktiv, Zürih, 26 Mayıs – 1 Ağustos

– ‘Texts (Waiting For –) For Nothing’ Samuel Beckett, in play, Sean Kelly Gallery, New York, 30 Mart – 30 Nisan

 

2010

– ‘(Waiting For –) Texts For Nothing’ Samuel Beckett, in play, Australian Centre for Contemporary Art, Melbourne, Avustralya, 21 Aralık 2010 – 27 Şubat 2011

– ‘Texts for Nothing’ Samuel Beckett, in play, Galleria Lia Rumma, Milano, İtalya, 12 Kasım 2010 – 31 Ocak 2011

– ‘An Interpretation of This Title’ Nietzsche, Darwin, and the Paradox of Content, Talbot Rice Gallery Edinburgh (2009), Anna Schwartz Gallery, Sydney, Avustralya, 13 Şubat – 10 Nisan

(Çeviri: Armağan Ekici).

Tarih: 22 Kasım 2012 – 23 Şubat 2013 – Salı – Cumartesi, 11:00-19:00
Açılış: 22 Kasım // 16.00-20.00
Mekan: Kuad Galeri
Adres: Süleyman Seba Caddesi
No: 52 Akaretler 34357
Beşiktaş İstanbul
T. +90 212 227 00 08
F. +90 212 227 00 09
www.kuadgallery.com

  ✪