İfade Festivali – Words Up! Hey, katılsana!

Çağlar Kaya'nın internet üzerinden yürüttüğü İfade Festivali - Words Up! bir güncel sanat-deneysel DVD projesi. Son katılım tarihi 15 Nisan!

 

Araçlar: Fotoğraf, video, resim, grafik, illüstrasyon, kolaj, pop-art, poster, stencil, animasyon.
Konular: Aidiyet, kimlik, varoluş, rüya…
Kurallar: Her tema için en fazla 3 eser, işlerde yaratıcılık ve yüksek çözünürlük, video ve animasyonlar için max. süre 15 dk., çalışmalara ek olarak katılımcıyı tanıtan bir yazı, resim ve e-posta, website gibi iletişim bilgileri.
Düzenleyen: Çağlar Kaya
Son katılım tarihi: 15 Nisan 2010
Gönderiler için mail: words.up@hotmail.comifadefestivali@yahoo.com
Facebook sayfasıWebsite

İfade Festivali – Words Up!, bir güncel sanat-deneysel DVD projesi. 15 Nisan gününe kadar toplanacak çalışmalar bir DVD’de toplanıp bir sanat merkezinde sergilenecek. Ayrıca web üzerinden indirilebilen bir versiyonu da hazırlanacak. “Words Up” DVD’si sınırlı sayıda kopyalanarak ilgili sanat merkezlerinde yer alacak ve medyaya sunulacak.

Festivalin “her şeyi” olan Çağlar Kaya, İfade Festivali – Words Up! hakkında birkaç sorumuzu yanıtladı. Kendisine teşekkür eder, bol katılımlı projeler dileriz, şimdi ve sonra…

Futuristika: Böyle bir “festival” düzenleme fikri nasıl aklına geldi?

Çağlar Kaya: Görsel sanatları ve zekayı sadece eğlence odaklı çalışmalar yerine, biraz da konsept ve derin çalışmalara kanalize etmek, bu konuda bir pratik sağlamak, bize dair en temel olgular üzerinde derine inerek düşünmeye ve sonrasında bunu yaratıcı biçimlerde ifade edebilmeye yönlendirmek düşüncesiyle bu proje doğmuş oldu. Festival aslında bir anlamda psikolojik bir ”kusma kulübü”.

Şu ana kadar projeye katılım ne durumda?

Güzel ve yaratıcı işler geliyor, önümüzdeki günlerde bunun daha da artmasını umuyorum.

Peki, İfade Festivali – Words Up!’a tepkiler nasıl? Olumlu olduğu kadar olumsuz yaklaşımlar da olmuştur sanırım…

İfade Festivali – Words Up! duyurulduğu günden beri oldukça beğenilen, ilgi gören ve çok olumlu tepkiler alan bir proje oldu. Birçok alternatif site, blog ve online dergilerden destek mesajları aldık. Şu ana kadar hiçbir olumsuz yaklaşım olmadı…

Projeyi tek başına yürütüyorsun, büyük bir yük altında olmalısın. Bu bilinçli bir seçim mi?

Evet, yorucu bir süreç olduğunu söyleyebilirim fakat bu biraz mükemmelliyetçilikten kaynaklanan bilinçli bir tercihti.

Gönderilerin elenmesi söz konusu; çalışmalar arasından bir seçim yapılacak. Bu seçimi sadece sen yapacaksan eğer, aidiyet, kimlik, varoluş, vs. üzerine düzenlenen kolektif bir çalışma, tek kişinin tekeline düşmüş olmuyor mu?

Görsel ve düşünsel anlamda bu seçimleri yapabilecek kadar kendime güveniyorum, fakat yine de bu konularda özellikle akademik eğitim alan arkadaşlarımdan da yardım alıyorum.

15 Nisan sonrasında neler bekliyor biriken eserleri?

Seçilen argümanlar özel bir DVD’de yer alacak ve sonrasında bir güncel sanat merkezinde sergilenecek. DVD sınırlı sayıda çoğaltılarak alternatif sanat merkezlerine ve üniversitelerin ilgili bölüm ve kulüplerine dağıtılacak. Ayrıca çalışmanın internet üzerinden download edilebilir bir versiyonu da hazırlanacak.

Peki, İfade Festival’i sonrası sırada neler var?

Öncelikle ”Words Up”ın ingilizce versiyonunu hazırlayıp, projeyi genişletmeyi istiyorum. Onun dışında editörlüğünü yaptığım ‘Belonging/Things’ isimli konsept bir kitap çalışmam var, aynı zamanda onunla ilgileniyorum ve sanırım finale varmak üzereyim. Sonrasında güncel sanat, fotoğraf ve video ile ilgili planladığım şeyler var. Bir de ihmal ettiğim şiir/metin kitabım var tabii, ona yoğunlaşmayı düşünüyorum. Kafamda bir ton şey var ama büyük usta Leonardo da Vinci’nin de dediği gibi ”Sanat sonsuz, hayat kısa”. ✪