Doğu Alman Alt Kültür Örnekleri III – Gizli servise rağmen punk

Doğu Alman yeraltı sahnesi yazı dizisinin üçüncüsünde dönemin önde gelen punk gruplarına Harald Hauswal'in -Doğu Almanya'da punk'lar- başlıklı fotoğraflarıyla bakıyoruz: L’Attentat, Die Firma ve Feeling B.
Mayıs '10
Laitentat konserde
L’Attentat konserde

L’Attentat, çoğu Doğu Alman punk grubu gibi gizli servis Stasi takibi altındaydı. 1985 yılında kurulan grup, 80ler ortasından itibaren Doğu Almanya’ya yayılan kaset kültürünün de etkisiyle sesini duyurdu.

Grubun kökenleri, Doğu Almanya’nın ilk punk gruplarından HAU’ya (Halbgewalkte Anarchist Underground) dayanıyordu.

İlerleyen yıllarda vokalist Bernd Stracke’nin tutuklanması ve ekibin kalanlarının da Batıya göç etmesiyle unutuldular. Bernd Stracke, bugünlerde Dresden yakınlarındaki Loebau’da şehir meclisinde bağımsız politikacı olarak çalışıyor ve neo-nazi harekete karşı mücadele yürütüyor.

1985 yılında kurulan bu über DDR/Doğu Alman punk grubun 1987 albümü “Made in DDR”…

L’Attentat – Made In GDR albüm kapağı

L’Attentat – Made In GDR (1987)

Şarkı listesi:

01 Deutsche Rasse
02 Sag, Wo Stehst Du
03 Demonstration
04 Ohne Sinn
05 Smogalarm
06 Friedensstaat
07 Kinderkrieg
08 Bürgerkrieg
09 La La La-Lasst uns singen
10 Heimatlied
11 Karriere
12 Moskau
13 Ostseeküste

DL


1983-1993 yıllar arasında aktif olan bayan vokalli post punk grubunun gitaristi Paul Landers daha sonra Rammstein’da yer almıştı.

Die Firma – Die Firma Tape (1987)

01 Anti Armia
02 Alte Helden
03 Kleiner Mann
04 Deserteur
05 Neonlicht
06 Faschist
07 Eisbeinonkel
08 Bürokratie
09 Steil + Geil
10 Weil der Mensch

DL

———————————————————————————————————————————————

Feeling B – Wir Kriegen Euch Alle (1991)

Feeling Berlin ya da bilinen adıyla Feeling B, 1983’de kurulmuştu. Elemanlardan Paul Landers, Flake Lorenz ve Christoph Schneider daha sonra Rammstein’a katıldılar. Ancak bugün hala, kalan vakitlerinde Feeling B ile ilgilenmektedirler. Grubun ayrıca, Edgar Allan Poe’nun Kızıl Ölümün Maskesi isimli öyküsüne gönderme yapan “Die Maske des Roten Todes” isimli bir albümleri vardır.

Feeling B’nin punk sahnesinde öne çıkabilmesinin asıl nedenlerinden biri, 200 yılında ölen vokalist Alyosha Rompe’nin annesi dolayısıyla sahip olduğu İsviçre pasaportuydu. Rompe bu sayede Batı Berlin’den alet edevat taşıyabilmişti.

Şu an hala Rammstein’da olan Christian Flake Lorenz, dönemi anlattığı “Green and Blue” isimli kitapta da, “Tüm acayipliklerine rağmen Doğu Almanya’yı çok seviyordum. Ortadan kalktığında, garip biçimde üzülmüştüm” diyor.

Şarkı listesi:

01 You Can’t Beat The Feeling B
02 Ich Such Die DDR
03 Every Night
04 Dumdum Geschoss
05 Slamersong
06 Izrael
07 Schlendrian
08 Soviel Was Ich Sah
09 Hopla He
10 Schampuuu-Schaum
11 II. Finale
12 Unter Dem Pflaster
13 Du Findest Keine Ruh
14 Revolution 89

Doğu Almanya’da Punk (Bir nevi özet)

Dönemi yaşayan yazar ve DJ Henryk Gericke o günler için, “Başlangıçta bizim Doğu Alman olduğumuza inanamadılar ve önemsemediler. Baktılar ki sayımız giderek artıyor, devlet anında punk’lara müdahele etmeye başladı. Sonunda 17 kişiyi içeri attılar” diyor. Genel uygulama ise, punk’ların Berlin merkezinde dolaşma yasağı oldu. Buna göre, şehir merkezinde görülen punk’lar hapse atılıyordu.

Doğu Alman punk’ları 1980’lerin başından itibaren özellikle Berlin, Dresden, Erfurt, Halle ve Leipzig civarında görüldüler. Başta John Peel olmak üzere, İngiltere ve Batı Almanya’dan yapılan yayınları takip ederek çoğaldılar. Stasi’nin ilk yaptığı, berlin’de 250 punk’ı fişlemek oldu. Punk’lar ayrıca lokanta ve kafelere alınmamaya başlandı.

İşin ilginç yanı, punk’lara kucak açan ve onu kollayan tek kitle Evanjalist Kilise oldu. Düşman ortak olduğundan olsa, punk’lar konserlerini uzun süre sadece kilise etkinliklerinde verebildi. Stasi’nin baskısının etkisiyle, bazı punk’ların aşırı sağ akımlara katıldığı, çoğunun toplumdan izole edildiği hatta bazılarının intihar ettiği gözlendi.

1986’dan itibaren ise, punk’lar nispeten bir rahatlama yaşadı ve albümleri yayınlanabilir oldu. Stasi takibini sadece politik punk’larla kısıtladı. Bazı konserlerin dönemin güçlenen faşistlerce basıldığı biliniyor. Polis bu dönemde punk’ların dayak yemesini sadece izledi. Duvar yıkılırken fişlenmiş punk sayısı ise, 599’du.

Harald Hauswald “Punks in the GDR” ✪

Önceki

Çek ordan bir “Heath Robinson”

Sonraki

KargART Film Gösterimleri – Başak Büyükçelen // “İkilem” Türkiye Prömiyeri