[dOCUMENTA13] Füsun Onur & Cevdet Erek

Türkiye çağdaş sanatının uluslararası platformlarda varlığını ve bilinirliğini artırmaya katkıda bulunmak amacıyla, sanatçı, küratör ve eleştirmenlerin üretimine karşılıksız destek veren SAHA Derneği, dOCUMENTA 13’e davet edilen sanatçıların sergide yer alan işlerinin prodüksiyon giderlerini üstleniyor.
Temmuz '12

Dünyanın en önemli çağdaş sanat etkinlikleri arasında gösterilen ve 5 yılda bir gerçekleştirilen dOCUMENTA’nın 2012 edisyonu, Almanya’nın Kassel şehrinde 9 Haziran’da başladı. dOCUMENTA 13’ün sanat direktörlüğünü, dünyanın farklı şehirlerindeki birçok serginin küratörlüğünü yürüten ve uluslararası sanat kurumlarının direktörü olarak görev yapan Carolyn Christov-Bakargiev üstleniyor. 16 Eylül 2012’ye kadar ziyaret edilebilecek sergide, Türkiye’den Füsun Onur ve Cevdet Erek’in işleri de yer alıyor.

Türkiye çağdaş sanatının uluslararası platformlarda varlığını ve bilinirliğini artırmaya katkıda bulunmak amacıyla, sanatçı, küratör ve eleştirmenlerin üretimine karşılıksız destek veren SAHA Derneği, dOCUMENTA 13’e davet edilen sanatçıların sergide yer alan işlerinin prodüksiyon giderlerini üstleniyor. SAHA ayrıca, dOCUMENTA 13 tarafından sergi kapsamında hazırlanan 6 sanatçı yayınından biri olan Füsun Onur kitabının bütçesini de karşılıyor. Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan yapıtta, Serpentine Gallery’nin uluslararası sergi direktörlüğünü yürüten Hans Ulrich Obrist ve dOCUMENTA 13 küratörü Carolyn Christov-Bakargiev’in Füsun Onur’la gerçekleştirdikleri röportaja yer veriliyor. Ayrıca; Christov-Bakargiev’in sunuş metni, Hollanda’daki Witte de With Sanat Enstitüsü Direktörü Küratör Defne Ayas’ın yazısı, Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Burcu Pelvanoğlu’nun hazırladığı Füsun Onur kronolojisi de bulunuyor.

[sws_grey_box box_size=”630″] dOCUMENTA 13
1955 yılında, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya’yı sanat dünyasıyla bağlamak ve kültürün tekrar oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla; sanatçı, küratör ve eğitimci Arnold Bode tarafından kuruldu. Kuruluşundan itibaren modern ve çağdaş sanatın önde gelen isimlerini ağırlayan; soru üreten ve düşündüren sergileriyle zengin bir paylaşım merkezi haline gelen dOCUMENTA, 100 gün sürdüğü için “100 Günlük Müze” olarak adlandırılıyor. Kassel bölgesindeki farklı mekânlarda gerçekleştirilen sergi, artan ziyaretçi sayısıyla dünyanın en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. [/sws_grey_box]

Füsun Onur, “Dance of the Crows” – Fotoğraf: Anders Sune Berg (Sanatçının izniyle)
Cevdet Erek, “Room of Rhythms” – Fotoğraf: Nils Klinger (Sanatçının izniyle)

  ✪

Önceki

[Hakim Bey] Immediatism

Sonraki

Televizyon ekoları