Dante gibi ortasındayız cehennemin

1935 Yapımı Dante's Inferno, tarihin en ilginç cehennem sekansına sahip olmaya devam ediyor. Böylesi cehennem dostlar başına diyerek, filmin ilgili sahnesine bakıyoruz.
Ağustos '10

Dante’nin 14. yy’da yazdığı epik şiir İlahi Komedya’nın ilk bölümü olan Cehennem, bir Cuma günü başlayan yolculuğu anlatır. Dante, yaşı 35, İncil yaşının tam ortasında, yolunu kaybetmiş olarak yeraltına iner. Günahları, iblisleri ve acılarıyla, Hristiyan ahlakının insana dayattığı her türlü ilahi sorumluluğun baskısı omuzlarında, yolculuğa başlar.

Yönetmen Harry Lachman ise, Hollywood kariyerine başlamadan önce bir ressam olarak ses getirmiş bir sanatçıydı. Dolayısıyla, 1935 yapımı filminde 10 dakika süren ünlü cehennem sahnesinin, bugün bile feyz alınacak denli muhteşem görüntülere sahip olmasında, filmi bir tablo gibi düşünmesinin payı yüksektir diye düşünebiliriz.

Filmde, insanın cehennemi yine açgözlülük ve tatminsizlikle kurulurken, lanetli ruhların Henry Otto tarafından yönetilmiş olan aynı isimli 1921 yapımı filmdekilerin değiştirilmiş versiyonları olduğu da bilinmeli. Zavallı ruhlara, alev alev yamaçlardan aşağı düşen ızdırap dolu çıplak bedenler, intihar edenlerin cesetlerinin oluşturduğu yükseltiler, yer yarılmış da o derinliklere zincirlenmiş oturan insanlar, taşımaya mahkum edildikleri devasa mezar taşları altında ezilmekte olan zayıf insancıklar, kükürt dolu mağaralarla oluşturulan etkileyici bir atmosfer. İblisin sunduğu eziyetle cezalandırılan insanoğlu, “yola gelmemişler”, “yoldan çıkmışlar”, “meczup”lar, hepsidnen önemlisi, tanrının kulu değiller artık, günahkarlar. On dakikalık cehennem sekansı ise Gustave Doré gravürlerinden feyz alarak yapılmış.

Nasıl ki Dante’nin epik şiiri bir Hristiyanlık alegorisiyse, Harry Lachman’ın filmi de Dante’nin şiirinin alegorisidir. İşsiz kalan Jim Carter’ın konusu Dante’nin Cehennemi olan bir karnavalda iş bulup, sonrasında “yeryüzündeki en büyük cehennemi” oluşturmak üzere kendi şovunu hazırlamaya çalışmasını ve bu yolda birbirini aldatan, kandıran, kötülük yapan karakterlerin cehennemini gösteriyor. Filmde ilginç bir unsur da, henüz 16 yaşında olan Rita Hayworth’ın, gemide bir dansçı kızı oynadığı sahne ile perdede ilk kez görünmüş olmasıdır.

Filmin cehennemi tasvir eden sahnesini, üç bölüm halinde sunmaktan garip bir haz duyuyor muyuz? Evet.

[cincopa 10696598] ✪

Önceki

İki genç kızın albümü

Sonraki

WALTIC 2010 İstanbul 2-5 Eylül